Банкеръ Daily

Свят

Президентите на Полша, Латвия, Литва и Естония пътуват към Киев

Президентите на Полша, Латвия, Литва и Естония пътуват към Киев, съобщи днес в Туитър Якуб Кумох, представител на канцеларията на полския президент.

"Президентът на Полша Анджей Дуда, заедно с президентите на Литва Гитанас Науседа, на Латвия Егилс Левитс и на Естония Алар Карис, пътува към Киев", пише Кумох. Публикацията в Туитър е придружена от снимка, от която става ясно, че четиримата президенти пътуват с влак. "Така страните ни изразяват подкрепата си за братска Украйна и президента й Володомир Зеленски", се казва в туита.

Украинският президент Володимир Зеленски е отхвърлил желаниета за посещение на германския си колега Франк.Ваблтер Щайнмайер в Киев, съобщи междувременно "Билд". Зеленски дал ясно да се разбере, че към този момент не е готов за среща. Причината били близките отношения на Щайнмайер с Русия и Путин през изминалите години. Преди Щайнмайер да стане президент, той два пъти е бил външен министър. Като такъв той е проявявал положително отношение към "Северен поток" 2. "Билд" се позовава на сведения от украински дипломат, който не бил сигурен, че отношението на Зеленски към германския му колега подлежи на промяна. 

На пресконференция вчера заедно с полския президент Анджей Дуда Щайнмайер не е отговорил на въпроса дали планира визита в Украйна. Страната бе вече посетена от британския премиер Борис Джонсън, от австрийския канцлер Нехамер, от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, Жозеп Борел.

По-късно вчера Щайнмайер потвърди пред журналисти, че е бил готов да посети Киев с колегите си от Полша, Литва, Латвия и Естония, но "украинските власти смятали присъствието му за нежелателно", предаде УНИАН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във