Банкеръ Daily

Свят

През октомври ЕС прекратява преговорите с Турция за членство?

Въпросът за прекратяване на преговорите за присъединяването на Турция към Европейския съюз може да влезе в дневния ред на планираната за октомври среща на върха на ЕС, заяви в понеделник на брифинг в Берлин говорителят на германското правителство Щефан Зайберт, съобщи ТАСС.

"Ако през октомври има заседание на Европейския съвет, който ще се занимава с темата  /за отношенията с Турция/, то канцлерът, както тя заяви по-рано, ще обсъди с колегите си дали трябва да се прекратят преговорите", каза говорителят. 

Турция не е готова да се присъедини към Европейския съюз в момента, каза още Зайберт, след като канцлерът Ангела Меркел заяви по време на предизборен дебат вчера, че Турция "не трябва да става членка" на ЕС, предаде Ройтерс.

"Думите на канцлера говорят сами по себе си", посочи той. "В момента Турция въобще не е в позицията да се присъедини към Европейския съюз. Всъщност преговорите са в застой в момента", добави той.

Действията на турските власти правят "невъзможно" присъединяване на Турция към ЕС, заяви днес Европейската комисия. Цитирайки изказване на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от миналата седмица, направено преди коментара на Меркел в рамките на предизборната кампания, говорителят на ЕК посочи на редовен брифинг: Турция се отдалечава с гигантски крачки от Европа и това прави невъзможно за Турция да се присъедини към ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във