Банкеръ Daily

Известия:

През юни започва реализацията на "Велика Албания"

През юни на власт в Косово ще дойдат радикали, които ще пристъпят към реализация на концепцията за "Велика Албания", съобщава руският вестник "Известия". На 11 юни там ще се проведат извънредни парламентарни избори, тъй като мнозинството от депутатите подкрепиха вот на недоверие срещу действащото правителство на Иса Мустафа.

Проучванията прогнозират победа за радикалната партия "Самоопределение", която подкрепя идеята за провеждане на референдум за присъединяване на Косово към Албания. Според прогнозите на анализаторите важен пост в новото правителство ще получи бившият министър и поддръжник на обединението на всички албанци Рамуш Харадинай, който е обвиняван от Белград за военни престъпления. Опасността от реализиране на проекта е била сред основните теми по време на телефонния разговор между руския президент Владимир Путин и сръбския му колега Александър Вучич на 15 май.

Според експерти след изборите на власт действително ще дойдат по-радикални политици, които с подкрепата на Запада активно ще задвижат идеята за "Велика Албания" (паналбанска идея за обединяване на териториите с преобладаващо албанско население - "Известия") и по този начин ще отслабят позициите на онези страни, които се стремят да провеждат независима външна политика. Става дума на първо място за Сърбия, която не желае членство в НАТО и се стреми към тясно сътрудничество с Москва в политическата, икономическата и военната сфера.

Реализацията на проекта "Велика Албания" ще доведе до засилване на националистическите настроения на Балканите, което може да предизвика "нова югославска криза". Западът, който поддържа Тирана, Прищина и албанските малцинства в отделните страни, рискува да задвижи нова спирала на противопоставяне, която да премине във въоръжен конфликт, заключава "Известия".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във