Банкеръ Daily

Свят

През 2004 г. Google пусна в продажба на фондовата борса свои акции

На днешния ден през 2004 г. интернет търсачката Google Inc. пусна в продажба на фондовата борса свои акции.
Американска интернет компания, която обяви за своя мисия да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки,  е базирана в град Маунтин Вю, едно от градчетата в Силициевата долина, щат Калифорния. 

Компанията е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин (американец от руски произход), докато те са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. 

Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 година. Оттогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага - Google Търсене – генериране на резултатите от търсене на текст в световната мрежа (търсачка). Сега главен изпълнителен директор е Ерик Шмид.

Тя е дъщерна компания на "Алфабет Инкорпорейтид", специализирана основно в търсенето в Интернет, но притежаваща подразделения за изчисления в облак, електронна поща (gmail), уеб приложения за за географски карти, сканиране и архивиране в дигитален вид на книги и много други.

Името на Google представлява игра на думи и произхожда от думата гугол (googol), която е математически термин за единица последвана от 100 нули (10100). Днес, поради ежедневната употреба в английския език, думата google е добавена в Оксфордския английски речник и означава използване на търсачката на Google за намиране на информация в интернет.

Текущото официално лого на Google се използва от 1 септември 2015 година. Компанията сменя логото си месец след мащабна реструктуризация. Новият логотип, както и по-рано, е продуктовият знак на компанията, но шрифтът е без засечки и с малко по-меки цветове, и изглежда по-съвременно. Логото е изпълнено в общ стил с логотипа на Alphabet Inc., компанията, "погълнала" Google в началото на август 2015 година.

В празнични дни, в рождени дни на известни личности, при важни събития, като например Олимпийските игри, Google заменя логото си с така наричаните дудли (англ. doodle – небрежна рисунка, драскулка), представляващи илюстрации, анимации или даже малки игри, отнасящи се за даденото събитие. 

На 24 май 2011 г. Google заменя логото с дудъл, посветен на Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. 

На 22 март 2011 г. Google получава патент за „Google Doodle“.

Доминиращата пазарна позиция на услугите, предлагани от Google води до критика към компанията, свързана с проблеми, включващи неприкосновеност и тайна на личната информация, авторски права и цензура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във