Банкеръ Daily

Свят

През 1993 г. са установени дипломатически отношения с Република Северна Македония

На днешния ден през 1993 г. са установени дипломатически отношения между България и Република Северна Македония.

На 8 септември 1991 г. тогавашната Република Македония тръгва към своята независимост от Югославия. Проведен е референдум и започва процес на мирно отделяне от федерацията.

На 17 ноември 1991 г. Събранието на Република Македония обявява независимостта на страната въз основа на резултатите от референдума.

България първа в света признава новата държава на 15 януари 1992 г. под конституционното ѝ име и успява да убеди и Русия да стори същото.

Роберт Бадингер, който е председател на Мирната конференция за Югославия, призовава същия месец държавите от Европейския съюз да признаят независимата република. През 1993 г. страната е приета за член на ООН.

Днес Република Северна Македония се стреми да се присъедини към Европейския съюз /от 2005 г./. Основна пречка за това са влошените отношения с България, въпреки че между двете страни са подписани няколко декларации и меморандуми за добросъседски отношения. А през 1999 година е подписано и споразумение по езиковия спор между България и Република Македония. Конфликтни остават въпросите за фалшифицирането на българското културно-историческо наследство, както и за нарушаването на правата на северномакедонските граждани, самоопределящи се като българи.

На 17 ноември 2020 г. България отказа да одобри рамката за преговори на Европейския съюз за Република Северна Македония, като ефективно блокира официалното начало на преговорите за присъединяване на тази страна.  

Обяснението от българска страна е липсата на прилагане на Договора за приятелство от 2017 г., наличие на системна реч на омразата спрямо България, която се подкрепя от държавата; неспиращи претенции за наличие на македонско малцинство в България и продължаващ процес на моделиране на македонската нация, основан на пълното отричане в исторически план накаквато й да е българската идентичност, култура и историческо наследство в региона Македония.

Северна Македония е член на Съвета на Европа и НАТО.

Северна Македония е държава без морска граница и заема северната част на историческата област Македония, части от която се намират в България и в Гърция. Площта ѝ е 25 713 km².

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във