Банкеръ Daily

Свят

През 1984 година в продажба е пуснат първият компютър Apple Macintosh

Macintosh 128K е първият успешен персонален компютър, използващ графичен потребителски интерфейс.

На днешния ден през 1984 година в продажба е пуснат първият компютър Apple Macintosh, който става първият успешен ерсонален компютър с мишка и графичен интерфейс, вместо с интерфейс с команден ред.

Macintosh или Mac е серия от няколко производствени линии персонални компютри, създадени, поддържани и продавани от Apple Inc. Първият Macintosh,  пуснат в продажба, се превръща в първия успешен личен компютър на пазара, който използва графичен потребителски интерфейс и мишка, вместо използвания дотогава стандартен интерфейс с команден ред.

Компанията продължава да постига успехи през втората половина на 80-те години на миналия век, но през 90-те години  пазара на персонални компютри започва да се измества към персоналните компютри съвместими с IBM PC, които работят под MS-DOS и Microsoft Windows.

Проектът Macintosh започва в края на 70-те години на ХХ век с Джеф Раскин, служител на Apple Inc., който си представил лесен за използване, нискобюджетен компютър за средния потребител. Той искал да кръсти компютъра на своя любим сорт ябълки McIntosh, но името трябвало да бъде променено поради правни причини. Името било фонетически сходно с това на производителя на аудио оборудване McIntosh Laboratory.

През 1984 г. компютрите Macintosh излизат с по-нова версия на удобния за ползване GUI. Успехът на Apple с тях е сериозен фактор за налагането на графичния интерфейс при операционни системи за персонални компютри, например Commodore, Amiga и Atari ST, появили се две години по-късно. Характерно за компютрите Apple Macintosh е, че компютър и монитор се помещават в едно тяло. Apple разработват и интерфейса IEEE  1394, познат като FireWire.

Facebook logo
Бъдете с нас и във