Банкеръ Daily

Свят

През 1980 г. членовете на легендарната група "Лед Цепелин" се разделят

"Лед Цепелин" е хард рок група, създадена през 1968 г. от родения в Хестън, Мидълесекс (Англия) китарист Джими Пейдж.

На днешния ден през 1980 г. членовете на британската рок група "Лед Цепелин" (Led Zeppelin) обявяват, че се разделят.

През същата година тя изнася няколко концерта в Европа като подготовка за голямо турне в САЩ, но плановете пропадат, след като на 25 септември в къщата на Джими Пейдж, където групата репетира, барабанистът Джон Бонъм е намерен мъртъв в леглото си. Причината е свръхдоза алкохол. Останалите членове са потресени от случилото се и единодушно решават да сложат край на групата.

Две години след смъртта на Бонъм, групата издава компилацията Coda, която съдържа неиздавани песни от сесиите по записите на всички студийни албуми. Преплетени са различни стилови насоки от типичния рокендрол на 50-те години на ХХ век до свободна интерпретация на пънка. През 1983 година албумът заема пето място в класацията за поп албуми на Billboard.

"Лед Цепелин" е хард рок група, създадена през 1968 г. от родения в Хестън, Мидълесекс (Англия) китарист Джими Пейдж. Това е една от най-влиятелните и популярни групи в историята на рок музиката, положила основите на хард рока и хеви метъла, модифицирайки блуса и фолк рока, придавайки им неочаквано за времето си мощно звучене.

С появата на "Лед Цепелин" се свързва и новата представа за специфичен звук на музикалните изпълнения. Новата революционна роля на електрическата китара с характерен за времето си дисторшън звук има водеща роля във всяко едно изпълнение за разлика от по-мелодичният звук на "Бийтълс". При "Лед Цепелин" , бас китарата и барабаните са изведени в гръмогласен ритмичен съпровод на звученето на всяка песен, а дрезгавият и респектиращо висок глас на вокала кара публиката да изпада в истерия.

Много критици определят музикалния стил на "Лед Цепелин" като хеви блус рок. В текстово отношение членовете на групата  също въвеждат нещо ново, интегрирайки голяма доза мистика и митология в песните си. "Лед Цепелин" утвърждава и концепцията на албумно ориентирания рок, като отказва да издава отделни популярни песни под формата на сингли, с което поставя началото на традиционното за повечето рок и метъл групи специфично и отличително звучене във всеки отделен албум.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във