Банкеръ Daily

Свят

През 1946 г. е първият следвоенен кинофестивал в Кан

И макар филмовият фестивал да трае едва две седмици, филмовата аура на града не го напуска през цялата останала част от годината.

На днешния ден през 1946 г. след седемгодишно прекъсване поради Втората световна война се провежда филмовият фестивал в Кан.

Кинофестивалът в Кан (на френски: Festival de Cannes, до 2002 година Festival international du film, Международен филмов фестивал) е един от най-престижните кинофоруми в света. Провежда се в град Кан, Южна Франция.

През 1939 година французите се чувстват ощетени по време на Международния филмов фестивал във Венеция и решават да си направят свой фестивал в Кан. За първи път се провежда на 1 септември 1939 година и е открит на 1 септември 1939 г. с филма "Гърбушкото от Нотр Дам". Инициатор за провеждането на фестивала е тогавашният министър на образованието на Франция политикът и адвокат Жан Зе. Датата обаче се оказва съдбовна не толкова за провеждането на фестивала, но и за цялото човечество - нацистка Германия напада Полша и избухва Втората световна война.

Възраждането на фестивала е през 1946 г., когато се провежда от 20 септември до 5 октомври. След това се организира всяка година през май с малки изключения. Фестивалът е посещаван от много кинозвезди и е популярен начин за кино продуцентите да покажат новите си филми и да продадат работата си на дистрибуторите, които идват от цял свят. Фестът се провежда в специално построения за тази цел Фестивален и конгресен дворец на брега на Средиземно море.

Най-престижната награда, давана в Кан, е "Златна палма" за най-добър филм. Журито на фестивала, съставено от международна селекция от кинотворци, раздава и други награди като "Голямата награда" (втората по престиж).

Наградите за игрални филми са:


  • Palme d'Or - Златна палма (най-добър филм)

  • Grand Prix - Голямата награда на фестивала (втора награда за най-добър филм)

  • Prix du Jury - Награда на журито (трета награда за най-добър филм)

  • Palme d'Or du court métrage - Златна палма за най-добър късометражен филм

  • Prix d'interprétation féminine - Най-добра актриса

  • Prix d'interprétation masculine - Най-добър актьор

  • Prix de la mise en scène - Най-добър режисьор

  • Prix du scénario - Най-добър сценарий.

 

Фестивалният и конгресен дворец (на френски: Palais des Festivals et des Congrès) е конферентният център в град Кан. Разположен на брега на Средиземно море, в западния край на крайбрежния булевард "Кроазет", в него се провежда ежегодният Фестивал на Кан, едно от най-важните събития в световното кино. Сградата е построена през 1982 година на мястото на дотогавашното общинско казино, тъй като първоначалната сграда на фестивала не е подходяща за провеждане на големи конференции. Проектът в модернистичен стил е на Хъбърт Бенет и Франсоа Дрюе, а през 1999-а сградата е разширена с допълнителни 10 хиляди кв. м застроена площ. Дворецът има 35 хил. кв. м изложбени зали и 18 прожекционни зали, най-голямата от които е с капацитет 2300 души.

Кан е известен курорт на Френската Ривиера. Населението му е около 73 000 души, но по време на ежегодно провеждащият се филмов фестивал стават повече от милион. В града се провеждат и други интересни събития като фестивал на игрите - бридж, белот, табла, шах и други, пролетен карнавал с маски, международно изложение на луксозни почивки - представят се оферти от туристически агенции за пътувания до екзотични дестинации.
Основни забележителности в Кан са музеите. Най-интересни сред тях са музеят-замък на изкуствата, морският музей и музеят на фотографията. Най-голямата атракция на Кан, обаче, е пристанището. Там са паркирани едни от най-луксозните яхти в света, а по време на кино фестивала блясъкът е още по ослепителен. Плажните ивици не са широки и златисти, пясъкът не е фин, а по-скоро каменист. Всичко това се компенсира от красивата гледка и луксозните барове, хотели и вили, разположени по крайбрежието.
Крайбрежната улица се казва "Ла Кроазет" (La Croisette) и е най-известната и луксозна улица в града. Тук се разхождат всички знаменитости - актьори и режисьори, защото именно на нея се намира фестивалният дворец, където от 1939 година насам се провежда филмовото събитие на годината. Пред двореца има и алея на славата с отпечатъци на звездите с високи заслуги в киното.

Кан е изключително известен с филмовия си фестивал, който се провежда всяка година. И макар филмовият фестивал да трае едва две седмици, филмовата аура на града не го напуска през цялата останала част от годината. Тук идват най- големите имена на световния киноподуим, за да премерят сили на фестивалния екран.
Кан е мястото, от което прохождат нови таланти, където човек може да види филми от най-различни краища на света или просто да изгледа поредния шедьовър на някой от утвърдените вече творци. Фестивалът е посещаван от много кинозвезди.
След края на Втората световна война, фестивалът бързо набира скорост и през 60-те години на миналия век вече е един от най-бляскавите филмови фестивали с огромен брой качествени филми и бляскави суперзвезди. В града дори има и алея на славата пред Фестивалната палата, където много хора, свързани с киното, са оставили свои следи и отпечатъци от ръцете си. Тук наградата за филмово изкуство се нарича "Златна палма". Крайбрежният булевард на фестивалния град - "Ла Кроазет" e световноизвестен. През януари в Кан се провежда Фестивал на музикалните издания, а през февруари празник на мимозата.

Кан (на френски: Cannes; на провансалски: Canas) е град в Южна Франция, предградие на Ница. Разположен е на западния край на Френската Ривиера. Там се провежда музикалното събитие NRJ Music Awards, където пристигат известни изпълнители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във