Банкеръ Daily

Свят

През 1922 г. е отпечатан романът "Одисей" на Джеймс Джойс

На 14 февруари през 1922 г. е публикуван романът "Одисей" (Ulysses) - експериментален роман от ирландския писател  Джеймс Джойс. Романът е създаван в течение на седем години. Първоначално откъси от него излизат в подлистник в американското списание The Little Review (между март 1918 и декември 1920 г.). Публикуването обаче спира поради заведено дело срещу издателите на списанието по обвинение в неприлично съдържание, по което те са глобени. Така публикуването на романа в САЩ е спряно на практика за около десетилетие и той получава зелена светлина едва през 1933 година.

В своята цялост "Одисей" е публикуван от американката Силвия Бийч, собственичка на книжарницата "Шекспир и компания" в Париж през 1922 година. Романът е приет само във Франция, а в много страни е забранен от цензурата. Във Великобритания романът е издаден през 1936 г., а в родината на писателя - едва през 1939 година.

Романът "Одисей" описва в няколкостотин страници поток на съзнанието, структурирани в осемнадесет „епизода“, един-единствен ден (16 юни 1904 г.), от живота на 38-годишния рекламен агент Леополд Блум и на хората, които го заобикалят в Дъблин (Dublin) - столица и най-голям град на Република Ирландия. Денят е избран от Джойс, за да увековечи срещата с жена му Нора, станала на този ден.

Заглавието на книгата е заимствано от Омировата "Одисея" - втората голяма древногръцка епическа поема, заедно с другото знаменито произведение на Омир - "Илиада". Книгата описва приключенията на митичния герой Одисей по време на завръщането в родината му - остров Итака, след края на Троянската война, а също и приключенията на съпругата му Пенелопа, която го очаква.

"Одисей" е вторият и най-известен роман на Джойс от жанра "поток на съзнанието". Леон Блум прекарва деня в издателството, на улиците и в кафенетата на Дъблин, на погребение на свой познат, на брега на залива, в родилния дом, където се запознава със Стивън Дедалус, млад учител в местното училище, в публичен дом и накрая, в собствения си дом, където късно през нощта той довежда пияния Дедал, останал без покрив. Главната интрига в романа е измяната на съпругата на Блум, за която той знае, но не предприема нищо.

Композицията и сюжетът на романа имат явни и неявни аналогии с поемата "Одисей" (в първите варианти отделните епизоди имали заглавия, съответстващи на "Одисея"-та, но авторът впоследствие ги премахва). Персонажите в произведението също са аналогични: Стивън (до голяма степен автобиографичен образ) е дедал (сюжетна линия на Телемах), Лео Блум е Одисей (името на оригиналния роман е латинската форма на това име Ulysses), Гарет Дизи е (Нестор) и т.н. Всеки епизод от романа се развива в точно определено място и час и има връзка с определен орган на тялото, с определено изкуство, притежава свой символ и специфична реторическа техника. Някои от епизодите имат и свой цвят.

"Одисей" е дело на гений. Това е нещо съвсем ново - нито каквото виждат очите, нито каквото чуват ушите, а каквото сътворява миг подир миг блуждаещата мисъл. Джойс със сигурност надхвърля по сила всеки друг писател на нашето време. (Уилям Бътлър Йейтс, in R.Ellmann "James Joyce", 1982 г.)

Романът излиза за пръв път на български през 2004 г. в превод на Иглика Василева - една от най-изтъкнатите литературни преводачки в България, известна с над 60 произведения, преведени от английски. Според Иглика Василева "докато "Одисей" е денят, светлата част на денонощието, то "Бдение над Финеган" е нощта с нейните съновидения, бълнувания и кошмари (част, от които са на собствената му дъщеря Лучия)".

На 16 юни всяка година не само в Дъблин, а и по цял свят, включително в България, поклонниците на Джойс отбелязват Блумовден (Bloomsday). В рамките на празника по цял свят се провеждат четения на романа, а в Дъблин празнуващите преминават по маршрута на героите на произведението Блум и Стивън. Из улиците на ирландската столица има паметници, посветени на романа, и указателни табели за пътя на героите. Ентусиастите се обличат в костюми от епохата и поръчват овнешки бъбречета на скара, чаша бургундско и сандвич с италианско сирене като в романа.

Джеймс Огъстин Алойсиъс Джойс (James Augustine Aloysius Joyce) е писател и поет, смятан за един от най-влиятелните писатели на ХХ век. Заедно с Марсел Пруст, Роберт Музил и Франц Кафка той е ключова фигура в развитието на модерния роман. Известен е най-вече с романа си "Одисей" (1922 г.). Други важни негови творби са сборникът с разкази "Дъблинчани" (1914 г.) и романите "Портрет на художника като млад" (1916 г.) и "Бдение над Финеган" (1939 г.).

Въпреки че по-голямата част от живота му като възрастен преминава извън страната, ирландските преживявания на Джеймс Джойс са много важни за творбите му. Например, неговите трудни ранни отношения с Ирландската католическа църква са отразени в подобен конфликт в героя му Стивън Дедалус, който присъства в няколко от творбите му.

Вселената в творбите на Джойс е здраво установена в Дъблин и отразява живота му в семейството и случки и приятели (и врагове) от неговите ученически и студентски години. Действието на "Одисей" се развива с точност в истинските улици и улички на града. Като резултат от комбинацията на вниманието към родното място и дългите му пътувания из Европа, Джойс става както един от най-космополитните, така и един от най-привързаните към родината си от всички големи англоезични модернисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във