Банкеръ Daily

Свят

През 1793 г. Лувърът става Музей на изкуствата

"Мона Лиза" е най-известната картина в Лувъра. Всеки ден събира тълпи посетители.

На днешния ден през 1793 г. Музеят на изкуствата в Париж - Лувър, официално е открит за посещения.

През 1699 г. в Лувъра е организиран първият Салон. С идването на Френската революция кралската резиденция е обявена за хранилище на изкуствата и науките, а от 1793 г. е централен музей на изкуствата. В следващите години към Лувъра са добавени още Музей Наполеон (заграбеното от Ватикана, Венеция и колониите, 1798-1815 г.), Музей на съвременната скулптура (1824 г.), Музей на Шарл Х и Морски музей (1827 г.), Музей на Асирия (1849 г.), Мексикански, алжирски и етнографски музей (1850 г.), Музей на сузерените (1852-1870 г.), Музей на Наполеон III (1863 г.).

Лувърът (на френски: Le musee du Louvre) е най-големият национален музей на Франция и е един от най-посещаваните и известни музеи в света. Сградата, която в миналото е била кралски дворец, е разположена в центъра на Париж, между река Сена и улица Риволи.

За първи път е отворена като музей на 8 ноември 1793 г., по време на Френската революция. Върху площ от 60 600 квадратни метра, са разположени почти 35 хил. предмети от праисторическата ера до XIX век.

Първият замък на това място е издигнат от крал Филип II Огюст през 1190 г. като крепост, защитаваща Париж срещу набезите на викингите. Шарл V Мъдри го превръща в дворец, но по времето на Франсоа I и Анри II е разрушен и отново издигнат. Основите на първоначалното укрепление днес могат да се видят под залата на Кариатидите.

Завършването на оставащата част от двореца е започнато през 1546 г. и е в ренесансов стил. Голямата галерия е построена по времето на Анри IV и е с дължина над една миля, достигайки сто фута ширина. Анри IV слага начало на традицията в двореца да се канят именити художници и занаятчии, които да работят по долните етажи на сградата. Клод Перо (1665 - 1680 г.), брат на писателя Шарл Перо, построява източното крило.

При управлението на Наполеон III по двореца все още се достроява. Работата по ново крило на музея продължава до 1878 година.

Лувърът съхранява богатото художествено наследство на Франция от времето на Капетингите през империята на Наполеон Бонапарт до наши дни.

Днес в Лувъра се съхраняват над 380 000 артефакта, от които над 35 000 са изложени, в осем колекции: Древен Египет, Гърция, Етрурия и Рим, Изкуство на Близкия изток, Ислямско изкуство, Скулптури, Декоративно изкуство, Картини и Гравюри и графики.

Дълго време управляван от френската държава, наскоро Лувърът получава права за самоуправление, за да може по-добре да се справи с растежа си.

Сред хилядите безценни картини се отличава Мона Лиза на Леонардо да Винчи, вероятно най-известната картина в света, разположена в отделна зала зад защитно стъкло. В музея могат да се видят и творби на Рембранд, Рубенс, Тициан, Пусен и други известни художници. Сред прочутите скулптури в колекцията са Венера Милоска и Нике от Самотраки.

Венера Милоска е едно от най-прочутите произведения на древногръцкото изкуство. Открита е през 1820 г. сред руините на древния град Милос на едноименния остров в Бяло море. Счита се, че изобразява древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита (на латински: Венера).

Статуята е от пароски мрамор, висока e 203 сантиметра. Ръцете ѝ са отчупени и загубени, както и оригиналният плинт (плочата, служеща за основа). Датирана е към 130-90 г. пр.н.е. и се счита, че е творение на Александър от Антиохия, въпреки че в миналото погрешно е била приписвана на Праксител (починал два века преди това). Композицията е смесица между ранни стилове в класическия период на гръцката скулптура. В нишата, в която е открита статуята, са намерени и фрагменти от лява ръка, държаща ябълка, за които се смята че ѝ принадлежат. Многобройните опити за реставрация на скулптурата в оригиналната ѝ поза обаче били безуспешни. Евентуалното наличие на ябълка в композицията би могло да препраща към Парис, отсъдил да подари златната ябълка на Афродита. Друго възможно обяснение е и това, че на старогръцки език „милос“ означава „ябълка“.

Нике от Самотраки е древногръцка статуя, намерена на остров Самотраки в Егейско море и изобразяваща богинята на победата Нике. Изобразявана е с крила, лавров венец на главата и палмово клонче в ръка, често на колесница.

Колекцията на Ротшилд, дарена на музея през 1935 г., запълва самостоятелна зала. Тя съдържа 40 хил. гравюри, 3 000 картини и 500 илюстрирани книги.

Освен художествени, в Лувъра се провеждат и археоложки, исторически и архитектурни изложби. Музеят притежава и голяма колекция от мебели.

Най-значимата скорошна промяна във външния вид на музея е проектът Grand Louvre на архитекта Йау Минг Пей, реализиран със сътрудничеството на тогавашния президент Франсоа Митеран. Отворено е северното крило на зданието, което дотогава се е ползвало за правителствени служби, а в центъра на двореца е поставена стъклената пирамида. Значително разширеният и реорганизиран музей е отворен отново за посещения през 1989 година.

В музея е разрешено снимането с фотоапарати и камери при условие, че не се използват светкавици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във