Банкеръ Daily

Свят

Претърсват саудитското консулство в Истанбул за изчезналия журналист

Саудитското консулство в Истанбул ще бъде претърсено в рамките на разследването за изчезването на журналиста Джамал Хашоги, съобщи Ройтерс.

Хашоги, известен с критиките си към саудитския принц Мохамед Бин Салман, е в неизвестност от миналия вторник, когато влезе в консулството на Рияд, за да получи бракоразводни документи. През уикенда в неофициални изказвания представители на турските власти заявиха, че Хашоги най-вероятно е бил убит в сградата на дипломатическата мисия. Саудитска Арабия окачестви като "безпочвени" твърденията, че може да е ликвидирала Кашоги, но през последните седем дни не представи доказателства, че той е напуснал сградата.

Европейската комисия настоява да бъде изяснена съдбата на саудитския журналист Джамал Хашоги. Говорителят на Комисията Карлос Мартин Руис де Гордехуела заяви:

“Следим отблизо случая, особено в светлината на последните тревожни съобщения. И като останалата част от международната общност, ние потърсихме повече яснота от саудитските власти за неговата съдба“.

"Вашингтон пост" публикува междувременно кадри от камери за видеонаблюдение, на които се вижда как Джамал Кашоги влиза в саудитското консулство в Истанбул преди седмица, точно преди да изчезне безследно.

Върху разпространените от "Вашингтон пост" снимки е отбелязана датата. Посочва се, че те са били предоставени на вестника от "човек, близък до разследването".

Кашоги е саудитски журналист, чуждестранен кореспондент, редактор и коментатор. Журналистът е пишел за в. "Вашингтон пост" статии, в които критикува престолонаследника на Саудитска Арабия. Кашоги е в неизвестност от 13 ч. на 2 октомври, когато влязъл в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Facebook logo
Бъдете с нас и във