Банкеръ Daily

Свят

Престолонаследникът на Саудитска Арабия смята, че Турция е част от "триъгълника на злото"  

Влиятелният престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман определи Турция като част от "триъгълник на злото" заедно с Иран и крайните ислямистки групировки, съобщава египетският в. "Ал Шорук", цитиран от "Ройтерс".

Саудитският принц също така е обвинил Турция, че се опитва да възстанови Ислямския халифат, унищожен преди близо век, когато рухна Османската империя.

Неговите коментари отразяват дълбокото подозрение на Саудитска Арабия към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) има своите корени в ислямистката политика и който съюзи страната си с Катар в спора му със Саудитска Арабия и някои други страни от Персийския залив.

Турция също така работеше с Иран, големият враг на Саудитска Арабия в Близкия изток, за да се опита да ограничи сраженията в Северна Сирия през последните месеци, а ирански и турски военачалници си размениха посещения през миналата година.

"Ал Шорук" цитира принц Мохамед да заявява, че "съвременният триъгълник на злото включва Иран, Турция и екстремистки религиозни групировки".

Принцът е говорил пред египетското издание по време на посещение в Кайро, което е първото му посещение в чужбина, откакто се превърна в наследник на трона на Кралството

Той е заявил, че спорът с Катар може да продължи дълго, сравнявайки го с ембаргото на САЩ срещу Куба, наложено преди 60 години, но омаловажи неговото влияние, отхвърляйки емирството от Персийския залив като "по-малко от улица в Кайро".

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет и Бахрейн скъсаха дипломатическите и търговските си отношения с Катар през миналия юни, преустановявайки въздушни и корабни маршрути с най-големия износител на втечнен природен газ, където се намира най-голямата военна база на САЩ в региона.

Принц Салман обаче е посочил, че на Катар няма да му бъде забранявано да присъства на арабска среща на високо равнище, организирана от Саудитска Арабия по-късно този месец.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във