Банкеръ Daily

Никола Димитров:

Преспанският договор не може да се приложи, ако няма преговори с ЕС

Никола Димитров

Преспанският договор не може да се приложи изцяло, ако Северна Македония не започне преговори с ЕС, заяви министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров пред парламентарната комисия по европейските въпроси, съобщава Радио Свободна Европа.

В Преспанския договор цялостното прилагане на нашите задължения е обвързано с присъединителния процес към ЕС, посочи Димитров.

Димитров заяви също, че Франция не оспорва значението на европейската перспектива на Западните Балкани, но има и легитимни притеснения, защото е необходимо присъединителният процес да се подобри.

Депутаттие от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха комисията преди да започне дискусията. Според депутата от опозиционната партия Антонио Милошоски причина за тяхното неучастие в дискусията е, че вместо да подадат оставка и да поемат морална отговорност, министър Димитров и вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи ще дадат манипулативни обяснения, но няма да се откажат от постовете си. Милошоски призова министрите да се обърнат пред комисията за външни работи, която е ръководена от него, ако искат реална дискусия, аргументи, критика и истински въпроси.

Буяр Османи изтъкна, че страната е заслужила да започне преговори и никой в ЕС не е оспорил, че необходимите реформи са извършени. За да няма дилеми, невъзможността на Европейския съвет да оформи консенсус и да подкрепи нашия успех е несправедливост и историческа грешка на ЕС, заяви Османи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във