Банкеръ Daily

Свят

Препоръки към пътуващите до и/или пребиваващите в Казахстан

Във връзка с масовите протести в някои градове на Казахстан, предизвикани от повишаването на цените на природния газ за битови потребители, както и поетапното обявяване на извънредно положение в различни области на страната, от Министерството на външните работи препоръчват на всички български граждани да се въздържат от пътуване до Република Казахстан. От ведомството призовават българските граждани, пребиваващи временно или постоянно в страната, да имат предвид, че в Алматинска и Мангистауска области, както и в столицата Нур-Султан, са въведени следните мерки и ограничения за периода до 19 януари 2022 г.:

- действа комендантски час от 23:00 часа до 7:00 часа;
- създава се комендантство с правомощия съобразно Закона на РК за извънредното положение;
- засилва се опазването на обществения ред, опазването на особено важните държавни и стратегически съоръжения, както и на съоръженията, осигуряващи жизнената деятелност на населението и функционирането на транспорта;
- установяват се ограничения на свободното придвижване, включително на превозни средства;
- осигурява се проверка на документите за самоличност на физически лица, личен оглед, оглед на вещи и превозни средства;
- ограничават се влизането и излизането съответно от града/областта;
- забранява се организирането и провеждането на мирни събрания, развлекателни, спортни и други масови мероприятия;
- забраняват се стачки и други методи за спиране или прекратяване на дейността на юридически лица;
- забранява се продажбата на оръжия, боеприпаси, взривни вещества, специални средства, отровни вещества, установява се специален режим за оборот на лекарствени, наркотични вещества, психотропни вещества, прекурсори, както и етилов алкохол, алкохолни напитки;
- осигурява се временно изземване на оръжия и боеприпаси, отровни вещества от физическите лица, както и временно изземване на оръжия, боеприпаси, отровни вещества, военно и учебно военно оборудване, взривни и радиоактивни вещества от юридическите лица.

Възможни са прекъсвания и на мобилните комуникации.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Нур-Султан на следните телефони за връзка: +7 7172 90 15 15 и в извънработно време на телефонни номера +7 701 371 07 64, +7 701 313 25 67, както и на имейл адреса на дипломатическото ни представителство - [email protected]

 

Десетки убити полицаи и протестиращи в Казахстан

Вчера протестиращите в Алмати нахлуха в различни сгради на властта и опожариха някои от тях. Пострадали са и офиси на телевизионни канали.

В резултат десетки са убитите сред протестиращите, 13 са загиналите служители на силите за сигурност в най-големия град Алмати. Двама от тях са намерени обезглавени.

Недоволството в страната ескалира след 2 януари заради повишаването на цените на пропан-бутана. Хората не се успокоиха въпреки оставката на правителството и обещанието на президента Касим-Жомарт Токаев за връщането на старите цени.

Според Токаев протестите са предизвикани от терористи и от външно влияние. Той е поискал помощ от Организацията на Договора за колективна сигурност, съставена от бивши съветски републики. Тази сутрин Русия е изпратила въздушнодесантни части, които ще участват в защитата  на държавни и военни обекти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във