Банкеръ Daily

Свят

Препоръчва се на българите да пътуват до Албания през Косово

С решение на Техническия експертен комитет по управлението на ковид ситуацията в Република Албания в периода до 3 май се налага мярката задължителна 14-дневна карантина за всички лица, влизащи в Република Албания от Република Северна Македония и Република Гърция. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

Българското посолство в Тирана информира всички български граждани, които планират пътуване до Република Албания през посочения период, че имат възможност да използват маршрута през Република Косово, за да избегнат налагането на карантина.

Българските граждани пътуват свободно. PCR тест не се изисква.

Припомняме, че за влизане на територията на Република Албания не се изисква представянето на негативен тест за Covid-19. В страната продължава да е в сила ограничение на движението на граждани и превозни средства между 22.00 и 06.00 часа. Глобата за нарушение на тази мярка е в размер на 10 000 леки (приблизително 80 евро).

В сила са заповеди за забрана на събирането на повече от десет души на обществени места, както и за задължително използване на предпазно средство (маска) на всички обществени места, на открито и на закрито. Глобата за неизползване на маска е в размер на 3000 леки при първо и 5000 леки при повторно нарушение. Забранено е събирането на обществени места на повече от 10 души.

Сухопътните граници на Република Албания са отворени за всички пристигащи в страната, а конкретни изисквания при преминаване на границите няма.

Няма ограничения за транзитно преминаване през Албания, както и  ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Тирана на следните телефонни номера: Тел.: +355 4 22 33 155; +355 4 22 32 906 или дежурни телефони в извънрабoтно време: +355 4 22 33 155; +355 4 22 32 906

Facebook logo
Бъдете с нас и във