Банкеръ Daily

Свят

Препоръчаха спешно одобряване на ваксината на "Модерна" в САЩ

Комисия от външни съветници на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) препоръча регулаторът да даде спешно одобрение за използването в САЩ на ваксината срещу коронавируса, разработена от американската компания "Модерна" (Moderna).

Комисията подкрепи с 20 на нула гласа при един въздържал се становището, че ползите от ваксината имат превес над рисковете при хора на възраст на и над 18 години.

Преди седмица същата експертна комисия подкрепи сходна ваксина на американската компания "Пфайзер" (Pfizer) и германския й партньор "Бионтех" (BioNTech), което даде възможност на регулатора да издаде на следващия ден спешно разрешение за ползването на ваксината.

Ако ваксината на "Модерна" бъде одобрена от агенцията, тя ще бъде втората, разрешена за използване в САЩ. 

Както за ваксината на "Пфайзер", така за тази ще бъде препоръчано да не се използва при хора, склонни към алергични реакции. Двете ваксини се основават на една нова технология - информационната РНК. Алергични реакции бяха установени при двама души, на които е била поставена ваксината на "Пфайзер", във Великобритания и на двама - в САЩ, отбелязва АФП.

"Модерна" - млада биотехнологична компания, базирана в Масачузетс - подаде молба за спешно одобрение преди едва две седмици и половина.

Компанията започна да разработва своя ваксина още през януари 2019 г. в сътрудничество с американските Национални институти по здравеопазване. За работата си по ваксината тя получи държавно финансиране от 2,5 милиарда долара.

Американското правителство е купило предварително 200 милиона дози от ваксината на "Модерна" и 100 милиона от тази на "Пфайзър".

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви снощи, че ще реши дали да одобри ваксината на компанията "Модерна" срещу COVID-19 на 6 януари, няколко дни по-рано от планираното.

Регулаторната агенция на Европейския съюз първоначално заяви, че ще вземе решение на 12 януари, но американската фармацевтична компания е предоставила последния пакет с информация вчера, по-рано от очакваното.

"Той съдържа информация, която е конкретно за производството на ваксината за пазара на ЕС", каза ЕМА.

Това означава, че ваксината на "Модерна" може да бъде втората, която да бъде одобрена в ЕС. Другата седмица се предвижда да бъде обявено решение за ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" би могла да започне да се използва в ЕС от 27 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във