Банкеръ Daily

Свят

Преподаватели по право подкрепиха импийчмънта на Тръмп пред Конгреса

Трима преподаватели по право заявиха категорично пред правната комисия към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, че процедурата по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп е оправдана и дори необходима, за да бъде защитена американската демокрация, предаде Франс прес.

Четвърти юридически експерт, поканен от републиканците, обаче каза, че доказателствата срещу Тръмп не са достатъчни, за да бъдат повдигне контролираната от демократите Камара на представителите обвинения срещу президента.

Изслушването в комисията премина в напрегната обстановка и бе поредното нагледно доказателство за разделението между демократите и републиканците по въпроса дали трябва да бъде отстранен държавният глава.

Демократите, които засилиха позициите си, след като миналата година спечелиха мнозинство в долната камара на Конгреса, започнаха разследване за импийчмънт срещу Тръмп, след като научиха, че той е поискал от Украйна да разследва Джо Байдън - един от потенциалните му съперници на изборите догодина. Те са убедени, че президентът републиканец е злоупотребил със своите правомощия за целите на предизборната си кампания, по-конкретно замразявайки 400 милиона долара военна помощ за Украйна, която е в конфликт с Русия.

Тръмп, който категорична отрича да е нарушил правилата, нарече днес в Лондон започнатото от демократите разследване "шега".

След два месеца на разследване, в рамките на което в комисията по разузнаването към Камарата на представителите бяха разпитани 17 свидетели, вчера правната комисия към долната камара на Конгреса започна юридически дебат, за да определи дали поведението на президента отговаря на едно от основанията за завеждане на процедура по импийчмънт, предвидени в конституцията - държавна измяна, корупция и или други тежки престъпления. Без колебание, трима преподаватели по право в престижни американски университети отговориха утвърдително.

Четвърти експерт, поканен от републиканското малцинство в правната комисия, излезе с по-благоприятно становище за Тръмп.

Предвид мнозинството на демократите в Камарата на представителите се очаква Доналд Тръмп да стане третият президент на САЩ в историята, срещу когото бива заведен процес по импийчмънт след Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. По всяка вероятност обаче и третият опит за отстраняване на американски президент в историята ще бъде неуспешен. За импийчмънт е необходимо мнозинство от две трети в Сената, а републиканците имат мнозинство в горната камара на Конгреса на САЩ.

Американците са разделени по въпроса дали техният президент трябва да бъде отстранен. 49 процента подкрепят импийчмънта на Тръмп, а 44 на сто са против, сочи проучване на специализирания сайт RealClearPolitics.

Facebook logo
Бъдете с нас и във