Банкеръ Daily

Свят

Преодоляна бе бюджетната криза в САЩ

Сенатът на Конгреса на САЩ гласува законодателна мярка за бюджета, с която се слага край на продължилата три дни парализа на федералното правителство, съобщиха информационните агенции.

С 81 на 18 гласа бе одобрено решение за удължаване до 8 февруари на временното финансиране на правителството. Това стана възможно, след като вчера бе постигнат компромис да се приеме временно финансиране и бе гласувано да се прекратят дебатите по въпроса.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл каза, че федералните служби скоро ще заработят в нормален режим, а Сенатът ще започне нелеки преговори по редица въпроси. 

Одобреното днес законодателство ще позволи на федералните служители да бъде платено за трите дни, в които правителството остана без финансиране.

Резолюцията получи очакваното одобрение от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с 266 гласа "за" и 150 "против" и бе подписана от президента Доналд Тръмп.

Въпреки постигнатия компромис по някои въпроси нерешен остава основният проблем, заради който демократите бяха против бюджета. Те настояват да бъдат спрени опитите за депортиране на стотици хиляди нелегални имигранти, пристигнали в САЩ като деца. Миналата година Тръмп спря програма, узаконяваща пребиваването им в САЩ, но даде на Конгреса срок до 5 март да приеме закон за удължаването й. Тази програма сега пази от депортиране около 700 000 души. 

Остана нерешен и въпросът за отпускането на нови средства за укрепване на сигурността на границите, включително за изграждане на обещаната от Тръмп стена по мексиканската граница.

Водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл обеща на демократите да бъдат подновени дебатите по тези спорни въпроси.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във