Банкеръ Daily

Зоран Заев:

Премиерът трябва да е на власт най-много два мандата

Зоран Заев

Премиерът на Република Северна Македония  Зоран Заев обеща да остане премиер поне два мандата.

"Министър-председателят трябва да остане на поста си най-много два мандата. В противен случай, както каза той, съществува риск премиерът да стане автократ. Това е риск навсякъде, но особено на Балканите. Добре е, че винаги идват нови хора", коментира той  в интервю за белградския вестник Курир“. 

Той подчерта, че сега е във втория си мандат, който трябва да приключи до 2024 г., а след края му  ще се върне в семейната компания, за да се занимава отново с бизнес.

"У нас старите хора казват: „Бягай от политиката и мотиката“. А аз влязох в политиката с мотика. Катастрофа. Но по това време семейно задължение беше да се занимаваш с политика. И тогава се захванах с нея. Политиката е като порок - трудно се влиза и излиза. Но, разбира се, за мен е голяма чест да бъда министър-председател на страната си," каза Заев.

От ранна възраст премиерът е помагал в семейния бизнес - продавал е дини, чушки, домати и краставици на пазара в Сърбия. Първите си милиони, печалба от 2,4 милиона германски марки, е направил от червения пипер, който изсушили в Струмица и продали на сръбската фирма "Хоргош" за производство. С този капитал семейството на премиера купило тухларна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във