Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Словакия Игор Матович подаде оставка

Премиерът на Словакия Игор Матович подаде оставка, предаде Ройтерс. Така се дава възможност за съставяне на ново правителство след продължилата един месец политическа криза в страната.

Словашката президентка Зузана Чапутова натовари досегашния финансов министър Едуард Хегер, който е съпартиец на Матович, да състави ново правителство. Всички четири партии, които бяха в състава на досегашния кабинет, се съгласиха да влязат и в новото правителство, оглавено от Хегер.

Причина за оставката на Матович беше покупката на два милиона дози от руската ваксина "Спутник V". Проблемът е в начина, по който са били поръчани - без консултации с коалиционните партньори от партиите "За хората" и "Свобода и солидарност".

Ваксините пристигнаха в началото на март, а оттогава оставки подадоха шестима министри.

В правителствената криза се намеси и президентът Зузана Чапутова с призив Матович - лидер на партията "Обикновени хора и независими личности", да се оттегли.

В търсене на изход от кризата Матович се съгласи да подаде оставка в неделя и обяви, че иска да е финансов министър, а отговарящият за словашката хазна Едуард Хегер ще стане премиер.

В понеделник президентът Зузана Чапутова се срещна с 44-годишния Хегер - бизнесмен в миналото, бил е и военен министър. "Президентът е готов да повери сформирането на ново правителство на Едуард Хегер и стриктно ще се придържа към конституционните принципи", каза говорителят на Чапутова Мартин Стризинец.

На срещата днес Едуард Хегер представи на държавния глава и списък с министрите в новия кабинет. "Със сигурност имената на министрите ще ви бъдат интересни, но първи ще ги научи президентът и едва тогава ще ги представя и на обществото", каза той.

Игор Матович пое властта миналата година, след като победи на изборите благодарение на антикорупционна си предизборна платформа.

Словакия първоначално беше пощадена от пандемията, но здравната система не удържа на натиска на третата вълна, а смъртността на глава на население е една от най-високите в света.

Проучване на общественото мнение от 21 март показа, че 80% от словаците искат оставката на Матович.

Facebook logo
Бъдете с нас и във