Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Нова Зеландия сложи хиджаб срещу езика на омразата

Министър-председателят на Нова Зеландия носи хиджаб по време на молитвата в Хагли Парк. Снимка Australian Associated Press (AAP)

Имам, който преживя терористичната атака в джамията Ал Нур, обяви Нова Зеландия за ''несломима' 'в молитва, посетена на жертвите от атентата в Крайстчърч в петък и призова световните лидери да се борят срещу речта, която поражда омраза., Той заяви, че причините за жестокия атентат ''не са се появили за една нощ'', предаде Гардиън.

Имамът изнесе своята реч пред молещите се създаден в Хагли Парк срещу джамията в Крайстчърч, която още е заградена от полицейска лента, седмица след нападението. Той подчерта, че в опитът си да  разпространи омраза стрелецът, който уби 50 души и е рани 42, е провокирал ''любов и състрадание''.

''Миналия петък стоях в тази джамия и видях омраза и ярост в очите на терориста'', каза той. "Днес на същото място виждам любовта и състраданието в очите на хиляди новозеландци и човешки същества от цял ​​свят."

Службата последва публичен призив за молитва, който беше излъчен по националното радио и телевизия и последван от двуминутно мълчание.

Преживели, които бяха ранени по време на стрелбата, седяха в инвалидни колички на първия ред на импровизираното място за молитва, а отзад стояха хиляди новозеландки, които не изповядват исляма, включително премиерът Джасинда Ардърн носели хиджаби, за да покажат своето уважение към пострадалите по време на трагедията. По-късно Ардърн се обърна към тълпата и каза: „Нова Зеландия плаче с вас, ние сме едно.“

Тежко въоръжените полицаи стояха  около молитвената служба на открито, докато хеликоптерите летяха над главите на присъстващите. Съгласно законът, приет от Ардърн в четвъртък , полицията скоро ще бъде една от малкото групи, които ще имат достъп до автоматични и полуавтоматични оръжия в Нова Зеландия.

 

 

 

"

Facebook logo
Бъдете с нас и във