Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Люксембург би по плагиатство Цу Гутенберг и Петър Илиев

Ксавие Бетел

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел е откраднал 54 страници от дипломната си работа. Проверка показа, че 54 от 56 страници на дипломата на Бетел съдържат текстове на други хора без посочване на източника. Това е 96% от общия обем.

Бетел е написал дипломната си работа преди повече от 20 години, по време на обучението си университета в Нанси във Франция.  Досега за „лидер“ в плагиатството се смяташе бившият германски политик  Карл-Теодор цу Гутенберг, който има 94% плагиатство в текста - макар и не на дипломна работа, а на докторска дисертация. В случая на Бетел говорим за дипломна работа след обучението му по право в университета.

Бетел е министър-председател на Люксембург от 2013 г. Либералният политик успя да сложи край на десетилетната доминация на Християнсоциалната партия около Жан-Клод Юнкер и да създаде коалиция със социалистите и Зелените, която беше създадена през 2018 г. Преди това Бетел беше кмет на Люксембург и работеше като адвокат.

"Доколкото си спомням, аз написах дипломната си работа тогава, влагайки цялата си душа и съвест в това начинание", каза Бетел, цитиран от АФП.

Премиерът каза, че "напълно вярва на оценката, дадена от университета в Нанси по въпроса дали трудът му отговаря на тогавашните критерии". "Ако не е така, аз разбира се ще приема и такова решение". 

През август подобен скандал избухна и в България. Преподавателят по конституционно право д-р Петър Илиев, който беше номинация на "Има такъв народ" за вицепремиер и министър, е изплагиатствал 92 страници от книгата си "Компетенцията на Народното събрание" от дисертацията "Парламентарен контрол" на доц. Наталия Киселова. Това бе единодушното заключение на Етичната комисия към Софийския университет, която извърши проверка след подадени три сигнала.

Според членовете на комисията плагиатството е нарушение с особена тежест, което налага дисциплинарно наказание "освобождаване от академична длъжност".

Facebook logo
Бъдете с нас и във