Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Каталуния поиска международно посредничество за кризата

Карлес Пучдемон

Премиерът на регионалното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че е необходимо международно посредничество за кризата между Мадрид и региона, предаде Франс прес.

"Имаме нужда от присъствието на трета страна", заяви Пучдемон на пресконференция в Барселона. Той подчерта че за да бъде ефективно, посредничеството трябва да бъде международно и изрази надежда, че обстановката ще се успокои.

Освен това каталунският премиер поиска изтеглянето на всички полицейски сили, разположени от Мадрид в автономния регион. Регионалното правителство е взело решение "да поиска изтеглянето на всички полицейски сили, разположени в Каталуния", визирайки испанската национална полиция и Гражданската гвардия, съобщи Пучдемон, цитиран от ДПА.
Регионалният премиер добави, че ще бъде създадена специална комисия за разследване на полицейското насилие през уикенда, при което пострадаха 893 души. Четирима от тях все още са в болница, като двама са в критично състояние.

Пучдемон потвърди, че утре ще бъде организиран протест в подкрепа на независимостта. Според него "няма други варианти", освен прилагането на резултатите от референдума, който беше спечелен от сепаратистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във