Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Канада обяви извънредни парламентарни избори на 20 септември

Извънредните парламентарни избори в Канада са насрочени за 20 септември. Това съобщи премиерът на северноамериканската страна Джъстин Трюдо във видеообръщение.

"Генерал-губернаторът прие моята молба да разпусне на парламента. Това означава, че канадците ще гласуват на 20 септември", е обявил той. Предизборната кампания в страната ще продължи само 36 дни - минимално допустимото от закона време.

Поредните парламентарни избори в Канада трябваше да се проведат през 2023 година, но оглавяваната от Трюдо Либералная партия няма мнозинство в парламента в момента. В последно време премиерът критикуваше работата на  законодателния орган за забавено действие и го нарече "място за обструкционизъм" заради сложността с одобрението на мерките в правителствения дневен ред.

Според коментар на телевизионния канал СВС, Трюдо иска да проведе  изборите, колкото се може по-рано, за да се възползва от обществената поддръжка в контекста на неговите успехи в борбата с пандемията и да сформира правителство на мнозинството.

 

Канада

е най-голямата по площ държава в Северна Америка. Тя се простира от Атлантическия океан на изток до Тихия на запад и до Северния ледовит океан на север. Тя е втората по площ страна в света след Русия, а нейната обща територия със Съединените щати на юг и северозапад е най-дългата в света.

Канада е федерация, съставена от десет провенции и три територии. Страната е едновременно парламентарна демокрация и конституционна монархия. Държавният глава е монарх, като това е кралица Елизабет Втора. Монархическият представител в Канада е Генералният губернатор. Неговата роля е да обнародва законите, но има и някои други задължения.

Канада е сред икономически най-развитите държави в света и сред държавите с едни от най-високите доходи на глава от населението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във