Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Ирак подава оставка

Иракският премиер Адел Абдул Махди заяви днес, че ще връчи оставката си на парламента, за да могат депутатите да изберат ново правителство, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на премиерската канцелария. Решението е взето в отговор на призива за смяна на ръководството, отправен днес от върховния шиитски духовник аятолах Али ал Систани, се казва в изявлението на премиера.

Влиятелният религиозен лидер аятолах Али Систани призова днес иракския парламент да оттегли доверието си от правителството след вчерашното насилие срещу демонстранти, предаде Франс прес.

"Парламентът, който излъчи сегашното правителство, трябва да преразгледа избора си по този въпрос и да действа в интерес на Ирак", за да съхрани живота на иракчаните и да не потъне страната в хаос, изтъква духовният водач в текста на днешната петъчна проповед, прочетена в Кербала от един от неговите представители.

Над 40 души са загинали в Ирак през последните 24 часа, съобщават регионални и международни медии въз основа на информация от източници от силите за сигурност и здравни институции.

В свещения за шиитите град Наджаф са убити 10 демонстранти, в южния град Насирия - 25, повечето за загинали при обстрел от силите на реда, за да бъдат разчистени два моста в града (Насирия е родният град на заемащия премиерския пост от миналата година Адел Абдул Махди). В Багдад също е имало стрелба по важен за протестиращите мост, водещ към Зелената зона (район с повишена сигурност), където е парламентът. Според телевизия "Ал Джазира" жертвите от вчера насам са поне 44. Ранените са общо 245.

С това жертвите стават 390 души, ранените - хиляди, откакто иракчаните излязоха по улиците, за да поискат по-добро управление, работни места, край на корупцията и зависимостите от други държави и качество на живота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във