Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Япония заработил около 350 хил. долара през миналата година

Йошихиде Суга

Министър-председателят и председател на управляващата Либерално-демократическа партия в Япония Йошихиде Суга е заработил през миналата година малко над 38.7 млн. йени (около 350 хил. долара по текущия курс). Това показват официално обнародваните данни за доходите на депутатите в парламента. Те трябва да бъдат огласени в съответствие с местното законодателство.

Доходът на премиера Суги през миналата година съответства на сумата, която на този пост година по-рано е заработил и  неговия предшественник Шиндзо Абе, който подаде отставка през миналия септември по здравословни причини. Възнаграждението се образува от заплатата и от други плащания, които се полагат на шефа на правителството.

Всеки депутат от парламента на Япония през миналата година е заработил средно почти 24.2 млн. йени (около 218.4 хил. долара). Най-високи са били доходите на представителите на управляващата Либерално-демократическа партия - те са превишавали с  28 хил. долара средния размер на възнаграждението.

 

Йошихиде Суга 

е министър-председател на Япония от 16 септември 2020 година.

От септември 2020 г. той е председател на Либерално-демократическа партия. Йошихиде Суга е първият министър-председател от ерата на Рейва. 

Преди това, от 2012 до 2020 г., е главен секретар на кабинета при премиера Шиндзо Абе, което го прави главният секретар на кабинета с най-дългата кариера в японската история. 

В периода 2006 – 2007 г. Суга е бил и министър на вътрешните работи съобщенията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във