Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Франция призова за бърза ваксинация срещу коронавируса

Министър-председателят на Франция Жан Кастекс е призовал жителите на страната, калкото се може по-бързо да се приключи процеса по ваксинация срещу  коронавируса, за да не се налага властите да предприемат отново по-строги ограничителни мерки. 

"Линията, която следва правителството е пределно ясна - необходимо е да проведем ваксинация, за да могат жителите на страната да получат санитарен паспорт. Ваксинацията ще позволи да се избегне прилагането на по-строги ограничителни мерки, каквито ние бяхме принудени да въведем по-рано", е казал Кастекс. "Само чрез  проява на обща солидарност, ние ще можем да излезем от тази санитарна криза. Аз зная, че по този въпрос има някаква съпротива, но ние сме длъжни на всяка  цена да убедим всички наши граждани да си направят ваксинация".

Припомняме, че в понеделник президентът на Франция Еманюел Макрон в телевизионно обръщение обяви за въвеждането на задължителна ваксинация на медицинския персонал и на редица други категории работници и служители във връзка с влошаването на епидемиологичната обстановка в страната заради "нахлуването" на щама "делта". Освен това, френският лидер съобщи за въвеждането от 1 август на санитарен паспорт за посещения на барове, ресторанти и търговски центрове. Само ваксинираните и получилите отрицателни резултати от тестовете за коронавирус ще бъдат допускани след тази дата в самолетите и във влакове за дълги разстояния.

Още от 21 юли здравният пропуск ще се изисква за достъп до събития с повече от 50 души на тях. 
В събота в много градове на Франция се проведоха многохилядни протести срещу политиката на властите в областта на борбата с пандемията и плановете на президента Еманюел Макрон. Според участниците в тях тези мерки накърняват правото на избор на тези, които не желаят да се ваксинират.
Освен в Париж, протести се проведоха и в други големи градове като Марсилия, Лион и Лил, както и в по-малки центрове.. 

Според последните данни на властите, от началото на епидемията във Франция са регистрирани над 5.8 млн. случая на заразявания с коронавирус. Негови жертви са станали повече от 111 хил. човека. По информация от министерството на здравеопазването, първа доза ваксина са получили над 35 млн. французи при население на страната от 67 067 000 жители.

Ваксинацията е много важна за Франция и от икономическа гледна точка. Страната е най-посещаваната туристическа дестинация в света, годишно тя посреща около 82 милиона гости.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във