Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Етиопия получи Нобеловата награда за мир

Нобеловата награда за мир за 2019 г. се присъжда на премиера на Етиопия Аби Ахмед. Престижното отличие e заради приноса му за сключване на мирно споразумение с Еритрея. Наградата има за цел също да поощри и други страни, работещи за мир и помирение в регионите на Източна и Североизточна Африка.

Когато Аби Ахмед стана премиер през април 2018 г., той даде да се разбере, че желае да възобнови мирните преговори с Еритрея. В тясно сътрудничество с президента на Еритрея Исаас Афверки, Ахмед бързо разработи принципите на мирното споразумение за прекратяване на дългия спор между двете страни. На 9 юли двете африкански страни обявиха края на войната помежду си, продължила две десетилетия. В хода на мирния процес бяха отворени посолства и граници, а телекомуникационните и търговски връзки - възстановени. Споразумението възражда и дипломатическите връзки между Сомалия и Еритрея.

Наградата, равняваща се на 9 млн. шведски крони (около 900 000 долара) ще бъде връчена в Осло на 10 декември, годишнината на смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, основал наградата със завещанието си през 1895 г.

Фаворит за Нобела за мир тази година беше шведската тийнейджърка Грета Тунберг, която си спечели милиони почитатели с критиките, които отправи към световните лидери за това, че не полагат достатъчно усилия в борбата с климатичните промени, както и заради упреците й към почитателите на пътуването със самолети. 

Съществува отдавнашна традиция Нобеловата награда за мир да получават държавни глави, свързани с прекратяването на конфликти. Последният пример за такъв беше колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, който получи наградата през 2016 г. за ролята си в прекратяването на 50-годишната гражданска война в страната. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във