Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Черна гора обяви изборна победа за партията си

Лидерът на управляващата в Черна гора Демократична партия на социалистите ДПС Мило Джуканович провъзгласи победата й на състоялите се вчера парламентарни избори, предаде Ройтерс.

"Защитихме страната си и правото да управляваме нашето бъдеще", каза той в обръщение към привържениците си тази нощ. Джуканович подчерта, че Черна гора ще продължи по обявения по-рано курс за влизане в ЕС и НАТО.

По неофициални данни управляващата партия си е осигурила 36 депутати в 81-местния парламент - с 5 по-малко за абсолютно мнозинство.

Джуканович каза, че веднага след като бъдат обявени официалните резултати, ще започне преговори за съставяне на коалиция със социалдемократите и партиите на националните малцинства - босненци, хървати и албанци.
По предварителни данни в новия парламент освен тримата основни играчи - ДПС и двата опозиционни блока Демократичен фронт и коалиция "Ключ", влизат още шест партии. От тяхната позиция ще зависи разпределението на силите.

Представителят на Демократичния фронт Емило Лабудович също обяви победа за обединената опозиция и потвърди намерението й да отстрани от власт Джуканович, който управлява като премиер или президент от четвърт век. Лабудович каза, че по негови сметки опозицията събира 41 мандата - т.е. мнозинство, достатъчно за формиране на правителство.

Предстои Държавната избирателна комисия да публикува окончателните резултати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във