Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Бавария поиска от ЕМА да ускори регистрацията на "Спутник V"

Необходимо е Европейската агенция по лекарствените средства (ЕМА) да ускори процеса по сертификация на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V". Това заявява министър-председателят на германската федерална провинция Бавария Маркус Зьодер в неделния брой на вестник Bild am Sonntag.

"Темповете на ваксинация не бива да се забавят. Преди всичко, е нужно да се ускори процесът по регистрация в ЕС на "Спутника V", е казал политикът. По думите му, не бива "изключително заради идеологически причини" този процес да се бави.

Бавария очаква да получи 2.5 млн. дози от руската ваксина, ако тя бъде сертифицирана от ЕМА. Но, както пише в статията, това  може да се случи едва към септември.

В Германия неведнъж са изразявали принципната си готовност да използват ваксини, разработени извън пределите на ЕС, в частност и руската "Cпутник V". И канцлерът Ангела Меркел, и шефът на Мининистерството на здравеопазването Йенс Шпан обаче са поставяли като ключово условие: ваксината да има сертификация  от ЕМА.

Руската ваксина "Спутник V" е регистрирана в различни страни с общо население от над 3 млрд. човека. На 4 март ЕМА  съобщи  за началото на процедурата по оценка на ваксината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във