Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Бавария е призовал за бързо пускане на "Северен поток - 2"

Маркус Зьодер

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер е призовал за възможно най-бързо пускане в експлоатация на газопровода "Северен поток - 2". Според него това ще стане основа на стабилни доставки на природен газ в Германия. Това е заявил той в интервю за медийната група Funke, цитирано от ТАСС.

"Необходима е разумна стратегия за гарантиране на електроснабдяването. Поради това е целесъобразно в най-скоро време да бъде пуснат тръбопроводът "Северен поток - 2", за да се постигне някакъв ред в цените на газа", смята Зьодер. "Ние не можем да не предприемем  действия заради повишаването на цените преди студената зима." Зьодер подчертава, че "хората очакват бързи решения".

Премиерът на Бавария отбелязва още, че в Германия все повече не достигат ресурси след  отказа ѝ от добив на електроенергия от въглищни и атомни цетрали. В същото време цените растат, а енергийните нужди в свят на цифровизация и електрически автомобили става все по-големи. Според Маркус Зьодер днес Германия се нуждае от газови електроцентрали, а "Северен поток -2" би бил основа за стабилните доставки на синьо гориво.

Строителството на газопровода беше завършено на 10 септември.

За пускането на газопровода в експлоатация, операторът на проекта трябва да предостави в Управлението на минното дело в немския град Щралзунд сертификати за съответствие на техническите норми. Също така ще трябва да получи регистрация като независим транспортен оператор - Федералното мрежово агентство трябва да публикува проект на решение до 8 януари 2022 година.

Първата тръба на "Северен поток - 2" вече бе запълнена с природен газ и е готова за работа, а втората може да бъде запълнена с горивото до края на годината. Това съобщи в края на октомври шефът на австрийската OMV Алфред Щерн. "Северен поток - 2" може да има важен принос в разнообразяването на европейската газова инфраструктура и може да помогне да се ребалансират търсеното и предлагането", казва Щерн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във