Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Австралия призова да не се търси вина за огнения ад

Австралийският премиер Скот Морисън призова да не се търси вина за пожарите в Австралия.

Морисън нареди в засегнатите райони да бъдат разположени 3000 резервисти от сухопътните, военноморските и военновъздушните сили, които да се борят с пожарите из цялата страна. Той отпусна и 20 милиона австралийски долара (около 14 млн. американски долара), за наем на пожарни летателни апарати от чужбина.

Френският президент Еманюел Макрон е предложил помощта на Париж в борбата с горските пожари. Те вече засегнаха и прочутия остров Кенгуру, където хиляди коали и кенгурата бяха убити от огнената стихия. Появиха се опасения, че част от уникалната фауна на острова ще бъде изцяло унищожена.

В момента има над 200 активни горски пожара в цялата страна. Над 100 000 жители са евакуирани от трите най-критични щата – Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия. Пожарите отнеха живота на около 23-ма души, а повече от 1 200 къщи и имоти бяха унищожени.

Приблизително 500 милиона животни са загинали при ужасяващите горски пожари, като сред жертвите са близо една трета от коалите в Нов Южен Уелс. Федералният министър на околната среда Сузан Лей каза пред ABC News "до 30 на сто от животните в този регион" са мъртви, защото около 30 на сто от тяхното местообитание е унищожено. Над 100 пожара продължават да бушуват из цялата страна, като досега са консумирали повече от пет милиона хектара земя.

Няма данни за засегнати или застрашени български граждани при горските пожари в Австралия, съобщиха българското Министерство на външните работи. По информация на посолството ни в Канбера горските пожари продължават да бушуват по източното крайбрежие на страната, северно от град Сидни, включително в района на Блу Маунтинс, по югоизточното крайбрежие южно от град Сидни до границата с щата Виктория, в района Източен Гипсланд във Виктория, както и с различна интензивност и мащаб в много други райони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във