Банкеръ Daily

Свят

Премиерът на Армения под карантина заради предстояща среща с Путин

Никол Пашинян

Премиерът на Армения Никол Пашинян влезе днес в карантина във връзка с насроченото си за идната седмица посещение в Русия с цел да преговаря с президента Владимир Путин, предаде Франс прес.

Това е пример за предпазните мерки, налагани на хората, които се очаква да доближат руския държавен глава, който получи на 23 март първата доза от руска ваксина срещу COVID-19, но още не му е поставена втората.

Заради планираната среща с Путин Пашинян "работи в изолация", посочи пред журналисти говорителката на премиера Мане Геворгян.

Изправен пред тежка политическа криза в страната си след поражението на Армения във войната с Азербайджан миналата есен, министър-председателят смята да се срещне в сряда с президента на Русия, инициатор на спирането на огъня, предаде БТА.

Според руската редакция на Би Би Си системата от драстични мерки, предпазващи Путин от заразяване с COVID-19, е струвала милиарди рубли. Под карантина в хотели и санаториуми престояват служителите, осигуряващи транспорта на първите лица в Русия, обслужващият персонал в Кремъл и местните ръководители в районите, посещавани от руския лидер.

От юни 2020 г. специално устройство пръска с дезинфектанти посетителите на Путин в резиденцията му Ново Огарьово край Москва. В изолация бяха поставени фотографите и дори ветераните, застанали след това до президента по време на военен парад. Тази мярка засегна и журналистите, допуснати на голямата му пресконференция през декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във