Банкеръ Daily

Свят

Премиерът Борисов ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос

Министър-председателят Бойко Борисов вече е в Швейцария, където ще участва в 50-а Годишна среща на Световния икономически форум в град Давос, съобщиха от правителствения пресцентър.

Темата на тазгодишната среща, която продължава до 22 януари, е "Заинтересовани страни за един кохерентен и устойчив свят". Очакват се около 3000 участници във форума, сред които президентът на САЩ Доналд Тръмп, федералният канцлер на Германия Ангела Меркел и председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

В първия ден от форума премиерът Борисов ще участва в сесията на тема „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“. Сесията служи като продължение на стратегическия диалог за Западните Балкани, една от основните инициативи на дневния ред на форума в Давос по темата за Европа. Акцент ще бъде поставен върху регионалното сътрудничество в контекста на икономическото развитие на региона. Премиерът Борисов ще се включи и в дискусия, посветена на Централна и Източна Европа, като фокус на разговора ще бъдат възможните решения, които бизнесът и правителствените лидери могат да дадат за насърчаването на устойчивия растеж и развитие.

В рамките на първия ден на форума в Давос министър-председателят Бойко Борисов е поканен и на вечеря, давана от основателя на Световния икономически форум професор Клаус Шваб.

В сряда премиерът Борисов ще участва в неформалната среща на световните икономически лидери на тема "Доминираща Европа". Сред основните акценти на дискусията ще бъдат предизвикателства пред европейската конкурентоспособност.

 По време на визитата си в Давос министър-председателят Борисов ще проведе и двустранни срещи.

Даво́с (на немске: Davos; на италиански: Tavate, Тавате, на местния диалект Tafaas, Тафаас) е град в Източна Швейцария на река Ландвасер, в Алпите на височина 1574 метра. 

Този планински курорт и ски-център е известен главно като мястото на провеждане на Световния икономически форум.

Историята на града започва с това, че още през XIX век лекарите признали полезността на микроклимата на високопланинската долина за болните от белодробни заболявания. В средата на ХХ век градът придобива известност като моден център за ски алпийски дисциплини.

В Давос всяка година се провежда международен турнир по хокей, известен като "Купата на Шпенглер".

Facebook logo
Бъдете с нас и във