Банкеръ Daily

Свят

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Хашемитско кралство Йордания

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на крал Абдула II бин ал-Хусейн. На летището в Аман премиерът е бил посрещнат от държавния министър по парламентарните въпроси на Йордания Сами Дауд.

Целта на визитата на премиера Бойко Борисов в Йордания е затвърждаването на традиционно приятелските отношения и търсенето на нови възможности за разширяването на контактите в области от взаимен интерес. В ръководената от министър-председателя делегация са включени министърът на културата Боил Банов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на туризма Николина Ангелкова.

България отдава ключово значение на продължаването и разширяването на добрите си отношения с Хашемитско кралство Йордания в редица сектори, сред които сигурност и отбрана, противодействие на тероризма, екстремизма, радикализацията и нелегалната миграция.
Търговско-икономическото и инвестиционното партньорство също ще бъде акцент по време на срещите на българския министър-председател Борисов в Йордания. Сближаването на бизнес общностите на двете страни ще спомогне за засилване на съвместната дейност в секторите туризъм, високи технологии, фармацевтична и хранително-вкусова промишленост. За първите четири месеца на 2019 г. стокообменът между България и Йордания възлиза на 9.7 млн. долара като в сравнение със същия период на 2018 г. бележи ръст от повече от 21 на сто.
По време на визитата на българския премиер Бойко Борисов в Аман ще бъде подписан Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Хашемитско кралство Йордания за сътрудничество в областта на туризма. Документът беше договорен при посещението на принцесата на Йордания - Нейно кралско височество Дана Фирас миналата седмица в София и при срещата й с премиера Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във