Банкеръ Daily

Свят

Премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в Египет

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на посещение в Египет, съобщава БТА. Утре той ще участва в официалното откриване на новата военноморска база "Бернис" на брега на Червено море.

В рамките на визитата си българският премиер ще проведе двустранна среща с президента на Арабската република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси, на която ще обсъдят въпроси от общ интерес за двете страни и теми от международния дневен ред.

Египет е най-големият търговско-икономически партньор на България в Близкия Изток и Африка като през годините двете страни поддържат активен политически диалог.

Стокообменът през последните две-три години утвърди Египет като един от големите търговски партньори на България в района на Близкия изток и на целия Африкански континент. Страната ни полага последователни усилия за допълнително стимулиране на сътрудничеството.

През 2018 г. българският износ за Египет се формира от нефтени масла, рафинирана мед, масла и други продукти, пшеница и смес от пшеница и ръж, арматурни артикули и подобни за тръбопроводи, ламарини, листове и ленти от мед с дебелина, превишаваща и други стоки. Вносът от Египет включва сурови нефтени масла, минерални или химични азотни торове, сол, вкл. готварска, полимери на пропилена и други. Отчита се спад на стокообмена между България и Египет в сравнение със същия период за 2017 г., чиято стойност пада до 882.2 млн. щ. д. (износ към Египет 268.9 млн. щ.д и внос у нас в размер на 613.3 млн. щ.д.). През последните години търговското салдо е отрицателно за нашата страна.

За периода януари-юни миналата година двустранната търговия е на  стойност 432 млн. щ.д (ръст от над 25% спрямо същия период на 2018 г.), от които български износ 167.4 млн. щ.д. (ръст от около 18.4% спрямо периода за 2018 г.) и внос от Египет 264.6 млн. щ.д. (ръст от около 30% спрямо периода за 2018 г.). Според данните от Министерството на икономиката е напълно възможно стокообменът на 2019-а да надхвърли отново един милиард долара.

Премиерът Борисов ще бъде на церемонията в "Бернис" по личната покана на президента Ас-Сиси. Обектът е една от трите нови стратегически военноморски бази на бреговете на Средиземно и Червено море, чието създаване египетските въоръжени сили обявиха през 2017 година. Заедно с други военноморски бази в страната се дава възможност Египет да създаде за първи път два военноморски флота: единият в Средиземноморския регион, а вторият - в Червено море, което ще повиши отбранителните възможности на египетските въоръжени сили.

 В делегацията на министър-председателя Бойко Борисов е и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Карачаканов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във