Банкеръ Daily

Свят

Премиер популист ще управлява за втори мандат Квебек

Франсоа Лього

Премиерът на Квебек Франсоа Лього, който проведе кампания за защита на френския език, ограничаване на имиграцията и намаляване на данъците, спечели втори мандат вчера с впечатляваща победа на изборите в канадската провинция, предаде Ройтерс.

Неговата дясноцентристка "Коалиция бъдещ Квебек" е на път да увеличи мнозинството си в парламента на преобладаващо френскоговорящата провинция. 

Управляващата коалиция беше създадена през 2011 г. и досега имаше 74 места в 125-местния парламент. Според държавната Канейдиън Бродкастинг Корпорейшън (Си Би Си) сега тя ще има поне 83 депутата, а от по данни на избирателната комисия - дори 88. Канадският премиер Джъстин Трюдо поздрави партията и нейния лидер за победата.

"Хората ни гласуваха доверие за втори път", смята Ерик Кер - депутат от парламента на Квебек. По думите му хората са оценили начина, по който  Лього се е справил с пандемията, както и отношенията му с канадското правителство и вотът на хората е свидетелство за това.

Очакваната победа на Франсоа Лього беше предшествана от противоречива предизборна кампания, фокусирана около идентичност, имиграция и растяща инфлация, като не липсваха и гафове. Миналия месец на Лього му се наложи да се извинява за объркващо изказване, в което обвърза новодошлите в Квебек с екстремизма и предупреди, че пристигането на имигранти, които не говорят френски, ще бъде "самоубийствено".

Министърът на имиграцията Жан Буле също трябваше да се извинява в Туитър миналата седмица, след като заяви, че "80% от имигрантите не работят, не говорят френски и не почитат ценностите на обществото на Квебек", припомня Франс прес.

Обещанието на премиера на Квебек да ограничи имиграцията до 50 000 на година го изправи срещу бизнеса в провинцията, който настоява за повече чужди работници, поради липса на работна ръка и рестриктивните политики за прием. Размерът на безработицата в провинцията е 4,5% при среден 5,4% за страната, информира Ройтерс.

65-годишният Франсоа Лього е бизнесмен, който се е издигнал със собствени сили, и съосновател на базирания в Монреал авиопревозвач "Еър Трансат". В периода 1998-2003 г. той беше министър от сепаратистката "Квебекска партия".

Неговата победа беше очаквана заради обещанията за намаляване на данъците и защита на френския език като официален в провинцията. Немалка заслуга има и фрагментираната опозиция, водена от центристката "Либерална партия", която все пак държи силни позиции в най-големия квебекски град Монреал.

Провинция Квебек формира една пета от БВП на Канада и е втората по население. Заради инфлацията в страната, проблемите с разходите за живот бяха една от горещите теми в предизборната кампания. "Коалиция бъдещ Квебек" предложи данъчни намаления и еднократни помощи в размер между 400 и 600 канадски долара за гражданите с доход под 100 000.

Facebook logo
Бъдете с нас и във