Банкеръ Daily

Свят

Прекратяват отпуските на гръцките здравни служители

Гръцкото здравно министерство съобщи днес, че прекратява отпуските на всички здравни служители от 1 септември, за да избегне евентуален недостиг на персонал заради изпращането в неплатен отпуск на неваксинираните здравни служители, съобщава в. "Катимерини".

Министерството също така иска да подсили държавната здравна система с оглед на очаквания скок на хоспитализациите през есента заради КОВИД-19.

Решението се отнася за персонала в държавните болници и клиники, службата за спешна помощ, заведенията за първична медицинска помощ и Националната организация за обществено здраве.

За да намали риска от разпространение на заразата в здравната система, министерството прие нормативен акт през юли, според който неваксинираните служители ще останат в неплатен отпуск, по време на който ще загубят и социалните си осигуровки.

Задължителната ваксинация се отнася за медицинския, парамедицинския, сестринския, административния и помощния персонал в болниците, както и в частните, държавни или общински социални домове за възрастни хора или хора с увреждания.

Неплатеният отпуск ще продължи "докато трае пандемията", заяви здравното министерство през юли, напомня изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във