Банкеръ Daily

Свят

Преизбраха Си Дзинпин начело на Китайската комунистическа партия

Новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП) преизбра днес на първия си пленум президента Си Дзинпин за генерален секретар на ЦК, предаде ТАСС.

Новият ЦК избра и 7 души за членове Постояннния комитет на Политбюро. Преизбран в комитета бе премиерът Ли Къцян, но не и един от основните съюзници на Си - Ван Цишан, който е навършил пределната възраст за ръководна длъжност - 68 години.

Си Дзинпин обаче наруши друго утвърдено правило, като не посочи свой наследник. Това дава основания да се предполага, че се е прицелил в трети мандат начело на партията, което е прецедент политическата практика от последните десетилетия. 

Си Дзинпин бе избран и за председател на Военния съвет на ЦК. ТАСС припомня, че изкачвайки се по стълбицата на партийната бюрокрация, Си заема редица отговорни длъжности в крайморските източни провинции Фудзян и Джъдзян, които са сред най-развитите в икономически план. През октомври 2007 г. влиза в "светая светих" на партийния апарат - Постоянния комитет на Политбюрото на ЦК на ККП. През 2008 е назначен за зам.-председател на КНР, през 2010 - зам.-председател на Военния съвет на ЦК, а през 2012 г. оглавява Съвета.

През ноември 2012 г. пленум на предишния ЦК на ККП за пръв път избира Си Дзинпин за генерален секретар.

Си Дзинпин, който е на власт от края на 2012 г., със сигурност ще бъде преизбран и за още един мандат на най-високия държавен пост през март догодина, отбелязва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във