Банкеръ Daily

Свят

Преходът към е-мобили ще лиши от работа 178 хил. заети в автоиндустрията на Германия

Около 178 хил. работници и служители в автомобилните заводи на Германия може да загубят работа до 2025 година заради прехода към използване на електромобили. Тези оценки се съдържат в публикуван в четвъртък анализ на Института за икономически изследования Ifo.

"Към 2025 година поне 178 хил. работници ще бъдат засегнати от прехода към използване на електромобили", четем в изследването.

Според авторите, заради съкращаване на производството на двигатели с вътрешно горене работните си места ще загубят повече служители, отколкото са тези, които ще се пенсионират. "Тъй като вече е ясно, че това неминуемо ще се случи, то предприятията имат възможност своевременно да предприемат необходимите мерки, като, например, професионална преквалификация или повишение на квалификацията", отбелязва шефът на центъра за индустриална икономика и нови технологии в Ifo Оливер Фалк. "Вече и по изменените обеми на производство ние виждаме, че за електромобилите ще са необходими съвсем други детайли в сравнение с автомобилите с двигатели с вътрешно горене".

Според изчисленията на института, поне 75 хил. служители в автомобилните заводи ще излязат в пенсия към 2025 година, като сред тях около 39 хиляди сега се заети непосредствено в сглобяването на  автомобили и около 36 хиляди, произвеждат различни детайли и компоненти.

"Преходът към електромобили е сериозно предизвикателство, особено за доставчиците, ориентирани към автомобили от средния клас. Важно е да се запазят работните места за висококвалифицираните специалисти в останалата част от производството на двигатели с вътрешно горене  и електромобили, като не бива да се бавят  необходимите структурни промени", подчертава шефът на Ifo Клеменс Фюст.

Според данни от статистическия портал statista.com, към 2020 година в автомобилната индустрия на Германия са били заети 808 935 служители. Най-високият показател на заетост в този отрасъл между 2010 и 2020 година е бил отчетен през 2018-а - 833 937 човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във