Банкеръ Daily

Свят

Преговорите за нов търговски договор между САЩ и Канада ще продължат до 5 септември

Канадската министърка на външните работи Кристия Фриланд

Преговорите между САЩ и Канада за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) ще продължат на 5 септември. Това съобщи постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър след четиридневни интензивни преговори на високо ниво, които завършиха вчера във Вашингтон без резултат.

Президентът Доналд Тръмп вчера информира Конгреса, че планира да подпише търговско споразумение с Мексико (и Канада, ако тя желае) до 90 дни, предаде Асошиейтед прес.

Мексико и САЩ вече постигнаха предварително споразумение в началото на седмицата, което притиска Отава бързо да сключи своята сделка, отбелязва ДПА. Пълният текст на договореното между Вашингтон и Мексико се очаква да бъде представен на Конгреса на САЩ до 30 дни.

Канадската министърка на външните работи Кристия Фриланд изрази увереност, че Отава може да постигне споразумение със САЩ за ревизиран търговски пакт.

Пред репортери във Вашингтон Фриланд заяви, че се надява на споразумение, печелившо и за трите страни, като отново повтори, че Канада се стреми към "добра сделка, а не просто каква да е сделка", макар да призна, че "още сме далеч от това". Тя ще се срещне с Лайтхайзър отново следващата седмица, когато преговорите се възобновят след дългия уикенд заради банковия празник в САЩ.

Мисля, че и трите страни работиха заедно много продуктивно и ние сме все повече въодушевени от резултатите, каза представител на американската администрация пред репортери.

По време на преговоритге САЩ и Канада показаха ,че селското стопанство, особено субсидиите за млечните продукти, са трудно преодолима пречка. Отава настоява и за солиден механизъм за уреждане на спорове. "Торонто стар" вчера цитира изявление на Тръмп, че той "няма да направи никакви компромиси" на преговорите и че сделката с Канада ще бъде сключена "изцяло при нашите условия". Вестникът уточни, че коментарът бил направен "извън протокола" по време на интервю за агенция Блумбърг Нюз в Овалния кабинет през седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във