Банкеръ Daily

Свят

Преговорите за Либия в Москва завършиха без споразумение за прекратяване на огъня

Маршал Халифа Хафтар

Командирът на Либийската национална армия Халифа Хафтар и Агила Салех, председател на парламента в Източна Либия напуснаха Москва, без да подпишат споразумение за прекратяване на огъня с Правителството на националното съгласие на премиера Файез Сарадж, предаде ТАСС, цитирайки либийската агенция ЛАНА.

В същото време се стигна до нови въоръжени сблъсъци в южната част на столицата Триполи. Телевизия "Хадас" цитира изявление на Либийската национална армия, която заявява, че е решена да победи.

По-рано беше съобщено, че Хафтар е поискал срок до тази сутрин, за да проучи споразумението за прекратяване на огъня, предложено след непреки преговори в Москва с правителството на националното съгласие.

Командирът на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар заяви, че предложеният му в Москва проект за споразумение за прекратяване на огъня с правителството на националното съгласие на премиера Файез Сарадж е пренебрегвало редица искания на неговата страна, предаде ТАСС.

"Проектът пренебрегва много от исканията на либийската армия", заяви Хафтар, цитиран от телевизия "Ал Арабия". 

По-рано арабския клон на телевизия "Скай Нюз" заяви, че на непреките преговори в Москва Хафтар е настоявал силите на ЛНА да бъдат допуснати в Триполи и да се създаде правителство на националното единство, което да получи одобрението на парламента, който заседава в източния град Тобрук.

Освен това фелдмаршалът настояваше на международен мониторинг на изпълнението на споразумението, в който да не участва Турция, както и извеждане на "доведените от Сирия и Турция наемници" от Либия.

Гръцкият печат коментира и разговорите между враждуващите страни в Либия с посредничеството на Русия и Турция. Гръцките издания не пропускат да отбележат, че САЩ са се дистанцирали от темата, а европейските страни не успяват да заемат по-активна позиция, поради което проектът за споразумение за Либия е бил изготвен в отсъствието на Европа, както пише "Катимерини". "Та неа" също отбелязва, че отсъствието на Атина от решаването на кризата в Либия може да постави страната пред свършен факт, като се имат предвид възраженията й срещу меморандума между Анкара и Триполи за делимитиране на морските пространства в Източното Средиземноморие.

Под заглавие "Путин и Хафтар легитимират меморандума на Ердоган с Либия" консервативният вестник "Естия" коментира, че евентуално споразумение за Либия с посредничеството на Русия и Турция ще направи източнолибийския военачалник Халифа Хафтар първи човек в страната, докато втори ще остане премиерът на Правителството на националното съгласие Файез Сарадж, като балансът във властта им ще отразява баланса във влиянието на Русия и Турция.

Вестникът обаче предвижда, че тази нова ситуация ще има за "зестра" меморандума, подписан от Ердоган и Сарадж за морските пространства, който вече е внесен за регистриране в ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във