Банкеръ Daily

Свят

Преговорите за коалиция в Германия продължават

Преговорите между консервативния блок ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел и социалдемократите бяха прекъснати късно снощи и ще продължат в централата на ХДС днес, предаде ДПА.

Нерешените въпроси са в секторите финанси, здравеопазване, заетост и външна политика, каза заместник-лидерът на ХДС Юлия Кльокнер.
"Волята е налице, според мен от всички страни", каза лидерът на ХДС в парламента Александер Добринт. "Но пречките все още са значителни.
Социалдемократите искат радикална реформа в здравното осигуряване, така че лекарите да получават еднакво заплащане за грижи за пациентите и с частни, и с държавни осигуровки, както и затягане на правилата за краткосрочните трудови договори.

Днес се очаква Меркел, лидерът на ХСС Хорст Зеехофер и на социалдемократите Мартин Шулц да подпишат временно и да представят коалиционното споразумение.

След триседмични преговори партиите постигнаха споразумение за жилищното строителство, контрола над наемите, приемането на бежанци и в други сфери.

440-те хиляди редови членове на СДП трябва да гласуват за коалиционното споразумение, прието от партийните лидери, но все повече членове на СДП се отнасят скептично към нова голяма коалиция с канцлерката Меркел, отбелязва ДПА.

Германия е без правителство след парламентарните избори през септември, които не излъчиха ясно парламентарно мнозинство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във