Банкеръ Daily

Свят

Преговорите за Кипър завършиха без споразумение

Акънджъ и Анастасиадис

Лидерите на кипърските гърци и на кипърските турци завършиха преговорите в Швейцария, без да постигнат споразумение по териториалния въпрос и без да насрочат дата за нова среща, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на ООН.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, които водят преговори от май 2015 г., се срещнаха в неделя в луксозен хотел в Мон Пелрен, над езерото Леман, където преди това преговаряха от 7 до 11 ноември под егидата на пратеника на ООН за Кипър Еспен Барт Айде.

"Въпреки най-добрите им усилия те не успяха да постигнат необходимото сближаване на критериите за териториално разпределение, което би открило пътя към последната фаза на преговорите", обяви в кратко комюнике говорител на ООН в Кипър. "Двете страни решиха да се върнат в Кипър и да размислят какво да правят по-нататък, добави той.

Кипър е разделен от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова след държавен преврат, извършен с цел Кипър да бъде присъединен към Гърция.

Най-трудният проблем на преговорите се отнася до териториалните спорове и до бъдещата федерация, съставена от кипърска гръцка и кипърска турска общност, която да управлява територията с около един милион жители.

Република Кипър, която е член на Европейския съюз от 2004 г., упражнява властта си върху две трети от острова, а самозваната Севернокипърска турска република е призната само от Анкара, напомня АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във