Банкеръ Daily

Свят

Преговорите за Брексит не били пред провал, твърди Еврокомисията

Европейската комисия отхвърли днес твърденията, че преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС са пред провал.

Преговорите продължават, дори днес. Работим с нагласата за постигане на споразумение, заяви говорител на ЕК. Той добави, че утре еврокомисарите ще разгледат последните предложения на британския премиер Борис Джонсън за ирландската граница.

По-рано днес ирландски медии цитираха източник от британското правителство, според когото преговорите са пред провал.

Източникът твърдял, че ирландската страна не желае по-нататъшни преговори.

В последните дни ЕС обсъжда предложенията на Джонсън за избягване на раздяла без споразумение на 31 октомври. Британският премиер твърди, че няма да иска от ЕС нова отсрочка до напускането на неговата страна, а европейски източници коментират неофициално, че предложенията му не са приемливи.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Великобритания да каже какво иска да стане с Брексит, предаде ДПА.

"Борис Джонсън, залогът не е кой печели в някаква глупава игра на обвинения. Залогът е бъдещето на Европа и Великобритания, а също сигурността и интересите на хората", заяви Туск в Туитър.

"Вие не искате сделка, не искате удължаване, не искате отмяна, quo vadis?", каза той, използвайки латинския израз, означаващ "къде отивате".

Говорителката на Европейската комисия Мина Андреева подчерта, че позицията на Брюксел не се е променила. "Ние искаме сделка. Работим за сделка с Великобритания", заяви тя и добави, че техническите преговори продължават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във