Банкеръ Daily

Свят

Преговорите за Брексит между Мей и опозицията стигнаха задънена улица

Тереза Мей и Джереми Корбин

Дискусиите за Брексит между британското правителство и опозицията стигнаха до задънена улица вчера, още преди да са започнали, предаде Франс прес.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин поиска вчера от правителството да изключи възможността за напускане на ЕС без споразумение, преди да започнат преговори. "Невъзможно", отговори премиерката Тереза Мей в писмо, публикувано вчера. Тя подчерта, че това "не е в пълномощията на правителството".

Според Мей съществуват само два начина за избягване на Брексит без споразумение: британският парламент да приеме споразумение, или анулиране на резултатите от проведения през 2016 г. референдум за излизане от ЕС. Вторият от тези варианти е несправедлив, така че само парламентът може да попречи на напускане на ЕС без споразумение, подчерта премиерката.

Мей добави, че остава готова за среща с Корбин без предварителни условия.

Организирането на втори референдум за Брексит би отнело повече от година, се казва в документ на британското правителство, разпространен сред британските депутати в рамките на междупартийния диалог за напускането на ЕС, предаде ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във