Банкеръ Daily

Свят

Преговорите за бюджета на ЕС се провалиха

Преговорният екип на Европейския парламент в сряда направи предложение за консенсус в преговорите по критичния въпрос за начина на пресмятане на разходите за общия дълг в дългосрочния бюджет. Евродепутатите искат още 39 млрд. евро за реализиране на приоритетните програми. Съветът - представителите на националните правителства, обаче твърдо го отхвърли.

По време на десетия тристранен диалог представителите на Парламента и Съвета разгледаха отново всички нерешени въпроси в рамките на преговорите. По отношение на допълнителните средства за 15-те водещи програми на ЕС Съветът допълнително втвърди позицията си, докато Парламентът представи поредица от предложения. Това заявиха членовете на преговорния екип на Парламента относно многогодишната финансова рамка и собствените ресурси.

„Въпреки че до голяма степен беше изключен от вземането на решението за създаване на инструмента за възстановяване на ЕС, Парламентът се съгласи разходите за новия дълг да бъдат поети от бюджета на Съюза.

Парламентът обаче смята, че такива разходи трябва да се отчитат извън строгите тавани на многогодишната финансова рамка. В противен случай те се конкурират със стандартните програми на Съюза. Това се дължи на подхода на Съвета „отгоре надолу“, който последователно определя общите тавани на МФР на ниво, все по-близко и по-близко до 1% от БНД на ЕС. Когато след 2027 г. започне изплащането на главницата на дълга за възстановяване (повече от 15 милиарда евро годишно), това ще бъде краят на бюджета на Съюза, такъв какъвто го познаваме”, споделят преговарящите по бюджета на ЕП.

„През 2021-2027 г. пресмятането на разходите за инструмента за възстановяване „Next Generation EU“ извън таваните на общия бюджет щеше да освободи 12,9 милиарда евро, които биха могли да бъдат включени в рамките на бюджетните тавани за допълване на разходите за водещите програми, както поиска Парламентът.

"Тази вечер предложихме на Съвета разходите за “Next Generation EU” да бъдат отчитани извън таваните на общия бюджет, но без да бъдат преразпределени така освободените 12,9 милиарда евро за водещите програми. Това би оставило значителен неразпределен марж, който би бил много полезен за финансиране на непредвидени нужди през следващите години, предвид неспокойните времена, през които преминаваме. При това положение Съветът ще запази пълен контрол върху това дали този марж ще се използва или не за допълнителни разходи в бъдеще”, добавят евродепутатите.

„Съветът сляпо отказа да обмисли този възможен пробив в преговорите, аргументирайки се още веднъж, че с това се преминава „червената линия“, определена от срещата на върха на Европейския съвет през юли 2020 г. Парламентът има мандат за преговори; Съветът има поредица от червени линии.

"Нека бъдем абсолютно ясни: нашето предложение е 100% съвместимо със заключенията на Европейския съвет от 21 юли 2020 г. То няма да промени нито един от таваните в бюджета, определени от държавните глави и правителствата. То не би предизвикало директно възникване на допълнителни разходи, ако Съветът не е съгласен с тях. То не би било в противоречие с конкретната част от заключенията на Съвета, отнасящи се до плащанията на лихви (параграф 74), за които никъде в текста не се казва изрично, че трябва да бъдат отчетени в рамките на бюджетните тавани", казват още евродепутатите.

Според тях Съветът изгражда нови „червени линии“ по пътя. На този етап от преговорите и в настоящия контекст това е "безотговорно”, заключи преговорният екип.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във