Банкеръ Daily

Свят

Преговорите с Лондон отново преминават на политическо равнище

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз отново преминават от техническо на политическо равнище. Еврокомисията  обяви, че е получила документи от Лондон, свързани с преговорите за излизането на Великобритания от ЕС.  Още днес започват преговори на техническо равнище, а за утре е предвидена среща между главните преговарящи Мишел Барние и Стивън Баркли, която е първата на политическо равнище от юли насам.

Говорителят на британското правителство обяви, че изпратените в Брюксел документи са поредица от конфиденциални технически документи, които отразяват идеите на Великобритания за Брекзит и предпазния механизъм. Лондон ще представи и официални писмени решения, когато са готови и когато ЕС ясно покаже, че конструктивно се ангажира да се разгледат идеите за замяна на предпазния механизъм за Ирландия.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е на мнение, че постигането на договореност преди края на октомври е желано и все още изглежда възможно. В същото време премиерът на Финландия, която е ротационен председател на общността, предупреди, че Великобритания трябва да представи нови солидни предложения за Брекзит до края на този месец или ЕС няма да ги разгледа. Анти Рине заяви, че страните членки са постигнали договореност, че алтернативите трябва да бъдат представени в писмен вид до 30 септември.

Вчера евродепутатите решиха, че Обединеното кралство може отново да отложи излизането си от Европейския съюз, ако има основателни причини, но трябва да запази свободното движение по ирландската граница и дори при липса на сделка с Брюксел да изпълни финансовите си задължения към общността. 

На 9 септември британският парламентът прие закон, който задължава правителството да поиска от ЕС друго отлагане на Брекзит, ако сделката с Брюксел не бъде постигната до 19 октомври, въпреки факта, че официалната дата за излизането е 31 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във