Банкеръ Daily

Свят

Преговорите на Германия със САЩ за "Северен поток - 2" продължават

Преговорите на Германия и САЩ за урегулиране на разногласията около проекта за строителството на газопровода "Северен поток - 2" продължават. Това съобщава официалния представител на правителството на Германия Щефан Зайберт.

"Германия и САЩ водят от определено време преговори по тази тема. Бяха обменени мнения  между съветниците на канцлера на Германия и на президента на САЩ, така че преговорите продължават", е казал той.

През юни министърът на външните работи на Германия Хайко Маас съобщи за стремежа на Берлин да постигне взаимноприемливи резултати на преговорите със САЩ за "Северен поток - 2" до август тази година. Той изрази тогава надежда за това, че визитата на канцлера Ангела Меркел във Вашингтон (14-15 юли) ще спомогне за  сближаване на позициите.

Ситуацията в Украйна

Зайберт добавя, че Германия ще си  взаимодейства със САЩ и с Великобритания по въпроса за  урегулиране на конфликта в Украйна.

"Ние винаги сме съгласували своите действия не само с партньорите си в Европейския съюз, но също така и със САЩ и в "седморката" по всички въпроси, касаещи случващото се в рамките на минския процес и нормандския формат", подчертава Зайберт. Той отбелязва важността на реализацията на минския пакет от мерки по урегулиране на конфликта в Донбас. "Ние поддържаме по този въпрос тесни контакти с нашите партньори и извън пределите на ЕС - с Великобритания и със САЩ",  добавя представителят на правителството на Германия.

"За нас централно значение, нека го кажа така, има въпросът за запазването от Украйна на статута на страна - транзитьор на природен газ и след влизането в действие на "Северен поток - 2", допълва Зайберт. "Договорът за  транзита на газ остава в сила, и ние очакваме, че двете  страни ще го спазват", коментира Зайберт, и отбелязва, че Берлин се надява на продължение на това споразумение.

Зайберт отбелязва, че Меркел ще направи своята визита в САЩ по покана на президента ва Съединените щати Джо Байдън. Детайлите по програмата на посещението в момента се планират и в скоро време тя ще бъде публикована.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във