Банкеръ Daily

Свят

Преговорите между Русия и Украйна започват по обяд

Преговорите на руската делегация с представители на Украйна в Гомелска област на Беларус ще започнат днес в 12:00 ч. Това заяви за беларуската агенция БелТА помощникът на руския президент и бивш министър на културата Владимир Медински, предаде Интерфакс.

"Доколкото всеки час от продължението на конфликта означава загинали украински граждани, украински войници, ние безусловно сме заинтересовани да постигнем някакви договорености възможно най-бързо. Тези договорености безусловно трябва да бъдат в интерес и на двете страни", каза той.

Делегацията на Русия по думите му е пристигнала в Гомелска област снощи; мястото на срещата е било съгласувано с Киев и се намира до границата с Украйна.

"Не сме спали цяла нощ, чакахме да пристигне украинската делегация. За жалост обаче логистиката е много сложна - времето на пристигане се отлагаше няколко пъти", разказа Медински.

По-рано Кремъл съобщи, че Украйна е склонила на преговори за неутрален статут на тази страна, което отдавна се мъчи да постигне Москва. Снощи украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че е дал съгласие за такива преговори, при все че не вярва много да успеят. 

Украинската делегация е пристигнала в района на беларуско-украинската граница, съобщи междувременно украинската информационна агенция УНИАН, като се позова на пресслужбата на украинския президент.

В нея са включени председателят на фракцията на партия "Слуга на народа" в украинския парламент Давид Арахамия, министърът на отбраната Алексей Резников и други висши представители на украинските власти.

Ключовият въпрос на преговорите ще е незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на чуждите войски от територията на Украйна, отбелязва агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във